tiistai 31. toukokuuta 2011

Genreuskovaisuudesta

Otsikko voisi olla osuvammin myös "asiaa genrejumaloinnista", koska uskonnonkaltaiseen kiihkoon se muutamat ajaa. On syntiä kuunnella montaa genreä intopinkeänä, samaan tapaan kuin moniuskoisuuskin on usein julkisesti hävettävää toimintaa. Genreuskovaiset jaksavat jäkättää kaikille ja kaikkialla: "TÄÄ EI OO MITÄÄN VITUN BLACKMETALLIA KUN TÄÄ ON DEATHIA! SAATANAN IDIOOTTI!!!" ja niin edespäin. Metallipiireissä genreuskovaisuus tuntuu korostuvan, varsinkin kun metallimusiikki itsessään haarautuu niin moneen eri suuntaan. Toiselle metallimusiikki on heviä, ja puhuu tämän perusteella kuuluvansa metallihenkisiin. On hyvinkin tavallista törmätä metallimiehiin, ja naisiin, jotka mieltävät olevansa aivan kelvokkaita hevareita kuunnellessaan musiikkia Avenged Sevenfoldista Nightwishiin ja sitä kautta Sturm und Drangiin. Kaikki eivät välttämättä edes tiedä mitä genrejä metallimusiikista löytyy, eivätkä edes välitä sellaisista asioista. Toisaalla true metallihenkinen möyskyää siitä, että on uskottava vain ja ainoastaan synkintä metallia kuunnellessa. Ainoastaan extreme kelpaa. Eihän sitä mitään vitun vajaata melodista metallia voi kuunnella, sehän vie uskottavuuden! Onhan se jo nössöä jos seinällä ei riipu vuohenkalloja ja naamaa korista sian tekoveri.


Loppujenlopuksi piireistähän se riippuu, millaista musiikkia pidetään nolona ja mitä ei. Itselleen on hyvin helppoa saada globaalin idiootin leima, vaikkei nimittämiseen olisikaan mitään syytä. Vaikeampaa on saada uskottavuuden leiska otsaan, kuka ylipäätään määrittää sen, mikä on absoluuttinen Tr00 metallisti? True metallistithan eivät kuuntele bändejä, jotka ovat massaa. Entäs sellaisessa tapauksessa, jossa entinen suosikkibändi nouseekin yleiseen kansan tietouteen? Esimerkiksi Dimmu Borgir on joutunut melkoiseen genrepuristimeen kuuluisuuden takia. On helppo vaihtaa kelkan suuntaa ja vihata silmittömästi ns. Falsemetallia. "Voi vittu joku Dimmu, sehän paska vaan kiskoo nykyään rahaa! Eihän Dimmu edes ole mitään bläkkistä!".. Mitäs se Dimmu Borgir sitten on? Wannabe-bläkkistä? Psykedeelistä?


Avarakorvaisuus ja suvaitsevaisuus tuntuvat olevan katoavia hyveitä. Muutamalle tekisi mieli sanoa "just listen to the fuckin' music", jatkuvan ipisemisen sijaan. Sitä on genrejä, joista on vaikeampi löytää hyviä bändejä, artisteja ja biisejä ja genrejä, joista löytää helpommin omaa korvaa hivelevää musiikkia, mutta en ymmärrä kuinka joku voi heti kättelyssä tuomita ihan koko genren? Itsehän olen niin gootti, että en iskelmäbaariin voi jalallanikaan astua. Imagohan siinä menee humpatessa. Ja vielä hirveempää ois siis jos mä niinku johonki poppibaarin tanssilattialle eksysin.. Voi luoja, miettikää ny jos vielä sois jotai räppiä!


Itselleni on ihan sama, mitä genreä joku hyvä tai huono kappale on, sillä hyvä on hyvää ja huono on huonoa genrestä huolimatta. Ja tietenkin itsekin omaan genreajattelua siinä mielessä, että varsin usein puhun yleisesti inhoavani iskelmää ja räppiä(tai muuta), mutta kyllä korvani ottavat vastaan hyvän biisin sellaisestakin genrestä, josta en niin paljon välitä. Jos joku tuttavapiirissäni sattuu Jenni Vartiaista kuuntelemaan, en sitä tuomitse. En yritä tuputtaa omaa musiikkiani muille väkisin, sillä eiväthän kaikki voi pitää kaikesta. En ihmettele sitä hetkeäkään, miksi äitini ei esimerkiksi Dark Funeralista syty.

.

En kuuntele musiikkia muita varten. Siksi en myöskään pidä ketään kuuntelemistani artisteista noloina. Sama pätee pukeutumiseen. Elämä on liian lyhyt toisten mielipiteiden miettimiseen. "en mä voi tätä paitaa pitää kun tää ei oo oikeen goottityyliä" - miksi et? kuka sinua estää? Maailma olisi parempi paikka, jos kaikki tanhuaisivat vain raivokkaasti Jari Sillanpään tahtiin. Ai eikö? No, ehkä ei sentään.

29 kommenttia :

 1. Aivan mainio postaus.. Tästä on itselläkin ollut viime aikoina kauheata kinaa ihmisten kanssa. Onse kumma juttu kun ei saa kuunnella mitä tykkää, koska toisten mielestä et ole sitä mitä väität jos kuuntelet jotain mikä ei kuulu tähän "genreen". Hermot menee ja asia menee väittelyksi (josta kans pidän, mutta turhana en kyllä..)

  VastaaPoista
 2. Mainio postaus! Olen kanssasi samaa mieltä.

  VastaaPoista
 3. Ajankohtaisaihe oikein minulle :D Tullu just lähiaikoina kommenttia että en voi olla true metallidiggari koska näytän kuulemma emolta.. heh. Näinhän se on.

  VastaaPoista
 4. Kirjotin nasevan vastauksen, mutta poistin sen. Kirjotin sen uudestaa ja poistin taas. Nyt en edes ala kirjoittamaan sitä samaa.

  Tämä oli loistava postaus, tykkäsin.

  VastaaPoista
 5. tää on niiiiiin totta, tästä olen itsekin vähän joskus paasannut, taitaa olla näitä ikuisia väittelynaiheita.

  olen päättänyt juurikin niin että "I just listen to the fuckin' music", genrestä riippumatta, jos pidän siitä niin that's it.

  se ei silti tarkoita että pitäisin ns. huonona ihmisenä jos joku kuuntelee vain jotain tiettyä genreä, jos joku syttyy vain yhdelle niin sitten se on niin, mutta jos se on tyyliin "hei täähän kuulostaa aika hyvältä... ai tää onki se? täähän on täyttä paskaa" niin se onkin eri juttu... ja pukeutumisessa sama linja. ei mulle (enää) naljailla, mutta tulee kyllä yllättyneitä katseita kun korsetissa, platformeissa ja pvc:ssä sanon kuuntelevani mielelläni Christina Aguileraa :D ja monen radiohitit menee ja sanat tulee ulkoa, saattaapa se olla vaikka juuri sitä Jenni Vartiaista tai Chisua tai jopa Cheekkiä, mutta sou wat.

  VastaaPoista
 6. ai niin, ja repesin tälle viimeiselle kuvalle :DDD

  VastaaPoista
 7. KYLLÄ. Naurettavaa olla kuuntelematta jotain josta diggailee sen takia, ettei se kuulu "oikeaan" genreen josta KUULUISI pitää. Huh huh. Yksi miespuolinen kaverini oikein suuttui minulle kun kuuntelin poppia kun olen ns. tumman tyylin edustaja (=en oikein tiedä mikä olen, gootti? metallisti? Jotain siltä väliltä ehkä) ja haukkua minua TEKOPYHÄKSI! I mean WTF dude?!

  Kuuntelen täst eteenpäinkin juurikin sitä mitä haluan, oli se sitten Ajattaraa tai Chisua.

  Erittäin hyvä postaus!

  - Tiia

  VastaaPoista
 8. Ehdit näköjään ensin, minun oli tarkotus kirjottaa jossain vaiheessa ihan samasta asiasta :D yksinkertaisesti minuaki raivostuttaa kaikenlainen kategorioiminen, joka ei anna yhtään periks rajojen venyttämiselle. -.-

  Hetkeks tää helpotti ku olit purkanu samoja asioita, mitkä ittee ärsyttää :D Avaudun ite sitten joskus, kun alkaa taas ärsyttää tämä sama asia.

  VastaaPoista
 9. Minä olen saanut kuulla palautetta, että ihan pelkästään mustien hiusteni takia en SAA kuunnella muuta kuin metallia. Öäää?

  VastaaPoista
 10. Leena: jep, monet ovat sitä mieltä että "gootin" pitää olla aina 100% true ja uskottava. Radiomusiikista ei saa tykätä, tai ainakaan sitä ei missään nimessä pidä myöntää. :/

  Carrie: Hienoa, että joku muukin on samaa mieltä! :)

  Anni: Jep jep, tuttua kyllä. Mie saan kuulla hiuksistani aina aika-ajottain. Vaikka niissä onkin joitain scene-vaikutteita, eivät pelkät hiukset tee ihmisestä yhtään mitään.

  infected: lyhyestä virsi kaunis! =) mahtavaa, etten ole ajatusteni kanssa yksin.

  Chiina: Miun mielestä kaikkein huvittavinta radiokamakuuntelun kieltämisen lisäksi on tuo falsemetallin vihaaminen. Eniten siihen törmää ehkä juurikin Cradle of filthin kohdalla. "no hyi enhän mä ny sellasta kuuntele, sehä on mainstreamiiii!" <- voi herramun jee, sanon mie =D naurettavaa arvostella bändejä kuuluisuuden perusteella. Samoinhan voisi melkeimpä sanoa nykyään sitten Cannibal Corpsenkin kohdalla, kyseinen bändi on kuitenkin kautta maapallon tunnettu ja kuuluisa. Onko CC sitten myös sellaista, ei-tarpeeksi-extremeä?

  Tiia: Älytöntä suuttua toiselle musiikkityylien perusteella. Miun puolesta jokainen saa kuunnella ihan sitä miltä tuntuu. :)

  Lenune: Jep, joustavuutta pitäisi kuitenkin löytyä asiassa jos toisessa. Metallipiireissä jonkinasteinen pinnallisuus ajaa ihmisiä varmasti siihen, että toisille pitää esittää musiikkivalinnoillaankin olevansa "cool" ja hyväksyttävä. Hassua sinänsä, kun musiikin luulisi olevan jokaisen henkilökohtainen ja ennen kaikkea korvakohtainen asia.

  Hirttoyrtti: Ei luoja, naurettavaa! :D Kukaan ei pysty loppupeleissään rajottamaan sitä mitä toinen saa kuunnella, joten jokainen kuunnelkoon sitä mikä kuulostaa kivalta. ^^

  VastaaPoista
 11. Haha, mun ulkokuoren perusteella ihmiset olettaa mun kuuntelevan jotain superraskasta metallia ja sit kun ilmoitan viime aikoina lämmenneeni syntsapopista laskeutuu syvä, kiusallinen hiljaisuus... :D Aika vähän kuuntelen metallia nykyään, jotenkin se tuntuu kuuluvan erääseen surulisempaan vaiheeseen elämässäni, jota en välittäisi muistella... ehkä se tulee uudelleen kun tilanne on sopiva. :)

  VastaaPoista
 12. Hyvä postaus!

  Mun lähipiirissä ihmetystä on aiheuttanut se, että saatan pvc:t päällä ja pleaserit jalassa sheikata tanssilattialla Rihannan tahtiin.. Yks kaveri kerran kysy että mikä mä oon, totesin että ihan minä vaan :P Pakko kategorisoida, lol.

  Ärsyttävintä kun joku tulee sanomaan "en ois uskonu et tykkäät tämmösestä musiikista" :P ...siksi että...?

  VastaaPoista
 13. Feline: mua nyppii ihmiset jotka ei suostu esmes baarissa tanssimaan muuta ku tiettyjen artistien tahtiin. Toki oon superiloinen jos jostain valtavirtateinihelvetistä saan tiskijukalta toivottua Prodigya mut ihan mielelläni vatkaan vaikkapa Lady Gagan tai Christina Aguileran tahtiin. :P

  VastaaPoista
 14. Trooein metallisti on se, joka kuuntelee vain uugeepändejä ceekasetilla jotka on kopioitu kaverilta autotallissa vuonna -94 ja käy keväisin Imperiumin laudalla avautumassa siitä että kaikilla festareilla on ihan väärät kiinnitykset. ;) Ja tietenkin saa kuunnella myös Metallicaa, Slayeria, Megadethiä ja Anthraxia koska thö big fouria pitää kaikkien kuunnella ja siitä on pakko pitää.

  Jaaeivai? ;)

  VastaaPoista
 15. The first pic remembered me about this: http://www.youtube.com/watch?v=v0wlDZKe8Tg
  A spot from a german kids TV Show. The left thing is "Bernd", a depressiv bread :D

  VastaaPoista
 16. todellakin samaa mieltä! arvaa onko uskomatonta kuulla juttuja siitä, ettei voi kuunnella samaan aikaan nirvanaa, frans ferdinandia, lamb of godia ja psyclon nineä? ja kaiken tämän kukkuraksi tykätä tanssilattialla heilumisesta hittimusiikin tahtiin? no miksi ei! kunhan jokainen viihtyy omassa nahassaan :)

  VastaaPoista
 17. ja minä onneton vielä typosin all time-lempparibändini franz ferdinandin ;___;

  VastaaPoista
 18. Black Riding Hood: Jep, itsekin olen joutunut lahjomaan dj:n saadakseni kaiuttimista kajahtamaan Viikatetta, mutta sen jälkeen olen taas onnellisena tampannut poukkerfeissit sun muut 8)

  VastaaPoista
 19. Täältä löytyy yksi tylsä genreuskovainen :<

  VastaaPoista
 20. Täältäki löytyy yks genreuskovainen rokkipoliisi ja metallinatsi o/

  VastaaPoista
 21. Oon sun kans samaa mieltä kyl.
  Mää en kans ymmärrä sellasta järjetöntä " ei saa tehä mitään muuta koska oot .." "Etkö sä muka kuuntele .. kyl sun pitäis kun oot gootti" ym gendre uskollisuutta ja kun sit saa kuulla että et sää voi tollasta kuunnella ja miten sä voit käydä jossai ginatricotissa ym. Mut silti ei sitä kaikkee voi sekottaa että jotain rajaa kuitenkin :D

  VastaaPoista
 22. Mustahilkka: Sillon kun mie isken siivoilumusakorttina The crashin tiskiin kavereiden kanssa jutellessa, saan enemmän kuin kummastuneita katseita osakseni. XD "miten sää niin ällöpirteetä kuuntelet hä" Pakko kuitenkin todeta, että siun kanssa meillä menisi baarissa biisitoiveet varmasti aika hyvin yksiin, mie nimittäin AINA kinuan prodigyä. Aina! =D


  Feline: Täysin samoin on käynyt miullakin miljoonasti. Jos vedän tanssilattialla täysillä esimerkiksi pendulumia, porukka möllöttää minuu vaan epäluuloisesti näin: ö_______ö' Tai siltä se ainakin tuntuu..

  Anna Gramm: Voi luoja, mie käkätin tuolle siun kuvaukselle ääneen! XD Ei voi kyllä muuta sanoa kuin että noinhan se juuri menee :'D

  Wolfskind: The depressed bread looks awesome! I'd like to study German language, but I bet it takes years to understand it. Btw, have you tried to translate my texts with google translator? I bet it doesn't help much, but you get the point. :) This text was all about people who only listen music from a certain music genre, and they treat every other kind of music as it is crap.

  Rolle: Mainiota, että joku muukin on samoilla linjoilla! :) Metallipiireissä tähän ilmiöön törmää liiankin usein.

  Papercuts: Melkoinen musiikkicocktaili! =D Musiikki on kuitenkin jokaisen henkilökohtainen asia, eikä miun mielestä siihen tarvitse kenenkään puuttua / arvostella sen perusteella.

  Tanja & Countess: Meitä on moneen junaan. :)

  Hanna: Kaikkea voi tottakai miksata, kunhan pysyy järkevyyden rajoissa. Kyllä sellainen Antti Tuisku + Gorgoroth - yhdistelmä kuuntelulistalla vähän ihmetyttää kieltämättä, mutta kukin tyylillään. :D

  VastaaPoista
 23. Bernd IS awesome! Even it's a kids show he's very popular in the metal and gothic scene. I love his muttering about life ("Meine Arme sind zu kurz und mein Leben ist die Hölle" means "My arms are to short and my life is hell") and his roommates.

  I've tried the google translator once and yeah... It made me giggle, but I wasn't able to catch everything you wanted to say. I will stay watching and using google every now and then. ;)

  Maybe learning german for you is as hard as learning finnish for me. Everything sounds strange...

  VastaaPoista
 24. *peukku* :)
  Hieno postaus. Itsehän kuulun niihin teknolehmiin, jotka eivät oikeasti mitään metallisteja ole, koska kuuntelen myös mm. ysäripoppia. Sitä on niin vaikea hyväksyä, että toisilla musiikkimaku on laaja. Mun mielestä laaja musiikkimaku on vain rikkaus, kapeakatseisia ovat noi, jotka siitä nillittää.

  VastaaPoista
 25. mulla ei oo muuta sanottavaa ku että; asia tekstiä.!

  VastaaPoista
 26. Insanity, Kyllä, valitettavan usein. Itse olen toiselta ammatiltani hevijournalisti, eli toimittaja joka kirjoittaa pelkästään raskaasta musiikista. Kuuntelen siis kaikenlaista metallia, mutta myös muuta musiikkia, mitä ei juurikaan vakavemmissa metallipiireissä siedetä. Etenkin Coldplayn ja Petri Nyhårdin popitteluni on herättänyt yleistä paheksuntaa. Ja muutenkin vaan kevyempien ja mainstreamimpien artistien kuuntelu... aiheeseen liittyvä feissarimoka, johon jouduin osalliseksi keskustelun aloittajana: http://www.feissarimokat.com/2011/04/pop-vs-hevi/

  Se ei tee minusta "sisisäsiittoisen yhteiskunnan sopulia" (kyllä, näin on eräs TRVE KVLT black metal fanaatikko sanonut minusta) että kuuntelen ihan sitä musiikkia josta tykkään, genrestä, ajasta tai musamieltymyksestäni riippumatta.

  Minua enemmänkin huvittaa se että etenkin blackmetal-fanaatikot vetävät palkokasveja sieraimiin sen takia että kuuntelen samaan aikaan bändiä, jonka levyä/kasettia/vinyyliä on jaettu tasan 50 kpl, kuuntelijoita on pieni ihmisrypäs ja levy on sattunut päätymään minun käsiini - minun joka kuuntelee sitä helvetin Coldplayta ja Petri Nygårdia! Käkätän kun saan tällaiset genrepellet vittuuntumaan. Ikään kuin raiskaisin muka heidän musiikkinsa jo olemassaolollani. Että ei samaan aikaan voi kuunnella mainstreampoppista ja täysin ug-bläkkistä. Miten niin ei? Sitähän juuri teen.

  Hauskinta on että jotkut blackmetalmuusikko-ystäväni ovat Facebookissa eri nimillä, jotta heidän blackmetal-imagonsa pysyisi mahdollisimman hyvin salassa, eikä kukaan saisi tietää että he ovat vain tavallisia ihmisiä!

  VastaaPoista
 27. This post will help the internet viewers for building up new
  website or even a weblog from start to end.

  Look into my web-site castle ville

  VastaaPoista
 28. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I've read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

  Visit my page; minecraft for free - -

  VastaaPoista

Headbanging metal mayhem!

Käytän Special Effectsin tai Directionsin shokkivärejä.
.. Ja olen 168cm pitkä. :)
Värjään ja leikkaan hiukseni itse, en käy kampaajalla.