torstai 8. tammikuuta 2015

Ihanat, kamalat nettikirpparitKuten moni blogin lukijoista varmasti jo tietää, olen kirpputorien suhteen melkoisen intohimoinen harakka. Suoraan sanottuna rakastan kirpputoreilla möyrimistä, vanhojen kirjojen-ja lehtien tuoksua, valtavaan vaateröykkiöön sukeltamista, ja ennen kaikkea sitä valtavan antoisaa tunnetta jonka saa kun löytää jotain mieluista edulliseen hintaan. Nettikirppiksillä, kuten myös normaaleilla kirpputoreillakin, myytänä on valtavia määriä hyvää ja edullista tavaraa. Mutta etenkin facebook-kirppisten kaltaisissa nettikirppiksissä on yksi valtavan iso ero. Siellä skenaario "paska iskeytyy tuulettimeen" - ei ole enää pelkkä sanonta. Se on arkipäivää, mikäli feissarimokiin listattuihin kommelluksiin on uskominen.

roskalavalla-rapisee-osa-14

Jokainen joka on tutustunut Facebookin kirppiselämään, tietää varmasti että tarjontaa riittää enemmän kuin aikaa selailuun. Löytyy merkkivaatekirpputoreja, paikallisia kirpputoreja,alakulttuurikirppiksiä, lastenvaatekirppiksiä, kirjakirppiksiä, maalaisromanttisia kirppiksiä, sisustuskirppiksiä ja ihan vaan niitä kaiken romun kirppiksiäkin. Olen kuulunut muunmuassa Goottikirppiksen kaltaisiin kirpputoriryhmittymiin jo vuosien ajan, ja todennut että homma toimii, silloin kun se toimii. Normaalisti kierrätystuote vaihtaa kättä yksinkertaisella kaavalla: Ostaja varaa tuotteen, maksaa tuotteen, myyjä lähettää tuotteen, ostaja vastaanottaa tuotteen. Molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä. Kuulostaa järkevältä, eikös?

roskalavalla-rapisee-osa-12

Toisinaan nettikirppistely kuitenkin levähtää pitkin reisiä useiden eri seikkojen yhteissummana. Varaukset venyvät ja venyvät ostajien vitkuttelun vuoksi, luvataan noutaa tuote sovitusta paikasta sovittuun aikaan, ja tehdään oharit, siirretään treffit seuraavaan päivään ja jätetään taas ilmestymättä paikanpäälle. On omia sairastumisia, penskoja paskataudussa, hyytyneitä autoja, unohduksia, työkiireitä ja palkkojen myöhästymisiä, milloin mitäkin. Loppujenlopuksi yleisimpänä selityksenä ostopäätöksen muuttumiseen loistaa kirkkaana kärjessä RAHA. Ostajaehdokkaat varaavat lumppuja silmät kiiluen, huutavat aaveeta niin että capslockki rutisee, pyytävät maksuaikaa ja huikkaavat loppujenlopuksi yksityisviestissä skippaavansa ostamiset tykkänään. Kyllä siinä tulee melko vähäpätöinen olo, kun on ensin antanut joustoa ja odotellut useita viikkoja maksun toivossa, mutta saakin täyslastillisen nou kän duuta pitkin pläsiä.

Mitä tämä tämmöinen peli nyt on? Ajattelemattomuutta vaiko itsekkyyttä? Toki jokainen pelaa kirppistouhuissakin omaan pussiinsa, ja yllättävät rahamenot voivat mullistaa itse kunkin ostoaikeita. Nyt puhun kuitenkin niistä kroonisista varailijoista, jotka haluavat tuotteen itselleen hetken huumassa, mutta muutaman minuutin ihastelun jälkeen kääntävät kelkkansa ympäri.


17 kommenttia :

 1. Nettikirppikset ovat kyllä käteviä, mutta useinmiten nuo facen kirppikset ovat saaneet minut enemmän huonolle kuin hyvälle tuulelle. Juuri tällaisia ihmisiä, jotka haluavat ostaa useamman tuotteen kerralla ja loppupeleissä tyyppi tekee oharit. ARGGGG!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Onneksi isoon joukkoon mahtuu myös hyviä kauppakumppaneita rutkasti.

   Poista
 2. Joo, mie just aattelin et oiskohan näppärä myydä pojalle pieneksi menneitä vaatteita ja pienemmille tarkoitettuja leluja eteenpäin Fb:ssä. Ja miksei vaikka omiakin vaatteita, mitä ei tule enää käytettyä... Olen parissa ryhmässä ja piiiitkät sääntölistat luettuani päätin, että laitan mieluummin joko kirppikselle tai huutikseen. :) Kuullostaa kyllä raivostuttavalta toiminnalta, kyllä ihmisen pitäisi osata pitää lupaamansa ja olla tekemättä ohareita ilmoittamatta, se on törkeää kun ilmoittaminen myöhästymisestä / haun estymisestä on nykyaikana niin helppoa. Menee vaan aikaa hukkaan molemmilla osapuolilla. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi sellaisiakin ryhmiä löytyy paljon, joissa sääntöjä on vähän inhimillisemmin, eikä niiden sisäistämiseen mene ihan paria tuntia. Kannattaa ainakin testata tuota fb-kirpparoimista mikäli et vielä aiemmin ole myynyt siellä mitään. Kyllä siellä hyviäkin kauppoja saa tehtyä, kun sattuu sopiva kauppakumppani kohdalle!

   Poista
 3. yhtä turhauttavaan sarjaan menee ne täysin turhat kommentit fb kirppareilla, "hitto kun olis kokoa isompi" "harmi kun ei ole punainen" yms ja sitten ne joiden kanssa olet sopinut kaupasta ja jäät maksua odottamaan, maksua ei kuulu ja kun yrität ottaa yhteyttä niin mihinkään ei vastata :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha joo, "voi kumpa ois rahaa" ... Mitäpä siihen kommentoimaan enää.

   Poista
 4. Se on kyllä vittumaista huuto.netissä kun haku tosiaan näyttää miljoona tuotetta jotka ei ole ollenkaan sitä mitä haet. Tarviiko oikeasti kirjoittaa hakusanoihin juuri esim Lip Service Cyberdog Dane jne jne jos vaate ei ole mitään näistä?? Tämän takia itse olen todella laiska selaamaan huutista, goottivaate osiossakin on kaikkea perus henkkamaukkaa ja muuta roskaa, otsikossa isolla kuinka on hieno ja erikoinen, ihan sillä että siinä menee joku koriste vetoketju jossakin.

  Itse kun ylläpidän pariakin facen kirpparia niin voin todeta olevani hiukan sääntönatsi.. Tosin yleensä pyrkii kuitenkin tekemään säännöt simppeleiksi. Itseä ainakin niin ostajana kuin myyjänäkin ärsyttää turhat varailut tai toisen vastauksen odottelu monia päiviä/viikkoja. Jos tavaroitaan aikoo facessakin myydä niin kannattaisi siellä varmaan käydä useammin kuin kerran kuussa?
  Kyllä myyjänäkin täytyy ajatella ettei toiset tahdo odottaa paketin saamistakaan kahta kuukautta.

  Pakko todeta myös tuosta mittojen kyselystä... kuten tuossa hiljan kanssasi keskustelin, itse olen niin ihmeellisen kokoinen etten mene oikein mihinkään standardi kokoon. Toki yleensä voin sanoa että esim XL koon housut on hyvät mutta pituus voikin sitten jäädä vajaaksi sen 10-15cm. Itselläni on nytkin vaatetta koosta M kokoon XXL, joten se koko merkintä tai edes valmistaja ei aina sano mitään. Varsinkin kun toiset myyjät ei tunnu edes tietävän kuinka vaatetta kuuluisi mitata, usein lahkeen sisämittaa kysyessäni olen saanut lahkeen leveyden. -_- Kyllä se olisi kiva jos ostaa 50€ vaatteen että se myös istuisi päälle eikä kotona tarvitsisi todeta että onkin ihan liian iso/pieni. Itellä vy ja ry mitassakin on yli 20cm eroa joten paidat on yleensä vyötäröltä todella isoja. Jos myyjä on ilmoittanut vain toisen näistä mitoista, tarvitsee varmistaa myös toinen, usein myös se että jos vy on hyvä niin venyykö rinnukselta niin paljon että istuisi päälle. Kauhea puolustelu puhe. :D

  Lip Servicen kirppistä pyöritän yksin joten senkin takia säännöt on ihan hyvä olla, helpottaa itselleni toiminnan seuraamista ja ongelmatilanteiden selvittelyä. Mieluusti kuulisin jäsenien mielipiteitä ryhmän toiminnasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TÄMÄ.
   Itekkin oon ihmeellisen kokonen ja joskus vaan pitää kysyä mittoja vammasista asioista, ettei tarvi pettyä sit paketin saapuessa. Joillakin voi olla vaikka se läskikäsi, et pitää kysyä hihan leveyttä. Mulla esim. on kokoisekseni ihan älyttömän paksu kaula, kauluspaidoista on pakko kysyä kauluksen ympärys, harvoin menee nimittäin ylin nappi kiinni, vaikka haluaisin niitä niin pitää.

   (Eikä joka ikinen peruspirkko osaa googlettaa sitä fruit of the loomin kokokarttaa netistä, vaikka kuinka neuvoiskin. L koko voi paidoissa kuitenkin vaihdella aika reilusti myös, riippuen onko amerikkalainen vai eurooppalainen (ja mistä päin eurooppaa vielä näin lisäksi..) paita jne.

   Poista
  2. Mä taas olin kerran merkannut tuotteen tietoihin kaikki mahdolliset mitat lahkeenympäryksestä taskun syvyyteen ja ensimmäinen ostajaehdokas kysyi "Meneekö pienelle M-koolle?"

   En tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa... :'D

   Poista
  3. Jotkut ihmiset ne ei tajua mittojen tärkeyttä, ei sen puoleen osaa mitata itseään kuin tuotettakaan tai lukea mittoja tuotteen kuvauksesta. Itse en omistanut pitkään aikaan mittanauhaa tai mitään muutakaan keinoa kuin viivottimen mittaamiseen, mutta kun nettitilailun aloitin niin silloin on aika olennaista omistaa se mittanauha.

   Ja näille joilla on isot erot, niin ymmärrän hyvin tuon. Itse en osta juurikaan mitään käytettynä juuri siksi ettei missään koskaan lue mittoja, mutta eipä monissa nettikaupoissakaan lue kuin "suuntaa antava" kokotaulukko, josta saattaa aika reippaasti mitat heittää suuntaan tai toiseen. Mutta niihin sentään saa tuotteen palauttaa.

   Poista
  4. Mie olen itte sitä mieltä, että on tärkeää mitata myytäviin vaatteisiin nuo tärkeimmät mitat näkyviin, eli rinnanympärykset ja vyötärönympärykset sun muut. Mutta välillä tuo homma menee vähän yli hilseen. Oikeastaan samassa kastissa painitaan kuin sen kanssa, että kaikista vaatteista pitäisi saada omia kuvia joissa niitä pidetään päällä. Ei riitä katalogikuva, jossa sama rytky näkyy mallinaikkosen päällä sivulta ja päältä ja edestä ja takaa. Huoh. :D

   Poista
 5. Huh, niin tuttua. Kynsikoristelukirppikset, joilla itse olen mukana, ovat toimineet epäilyttävän hyvin... kertaakaan en ole törmännyt räikeään tuon tyyliseen perseilyyn. Muualla sitten onkin tullut törmättyä jos jonkinmoiseen hiekkapillun. Näistä on kieltämättä tilanteen ulkopuolella oleville halpaa viihdettä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähällä oot kyllä päässyt, jos kukaan ei ole feidannut kauppoja! Hyvä mäihä. :)

   Poista
 6. Yks kans ehdottomimpia huippuja on kun usein näkee näitä että oot ensinmäisenä varaamassa jonkun tuotteen ja se myydäänkin jollekkin joka on myöhemmin varannut tuotteen.. ei viittitä varmistella kunnolla sitä huutolistaa et kuka on ensinmäisenä jonossa, ymmärrän kyl et toisinaan on näitä et kännykät ei välttämättä päivitä sivuja oikein mutta viimeistään kauppojen lukkoon lyödessä olisi hyvä käydä kunnon koneella (kotona, koulussa, kaverilla tai vanhemmilla asioidessa) tarkistamassa et kaikki menee niinko pitää..

  Yks mieleen painuvimmista tapauksista oli kun ostin jonkjn korsetin, maksoin tälle myyjälle ja lähetin jopa kuitin asiasta että olen maksanut tuotteen, hän sanoi laittavansa tuotteen seuraavana päivänä postiin.. no minä oottelin viikon, mitää ei kuulunu, lähetin myyjälle ystävällisen tiedustelun että onko tämä ehtinyt jo postittaa tuotteen, että tiiän mennä ihmetteleen postiin asiasta jos ei kuulu.. odotin taaden viikon ja myyjästä ei edelleenkään ole kuulunut halaistua sanaakaan kyselyistä huolimatta. Lopulta aattelin että nyt on tainnu osua kohdalleni nettihuijari ja laitoin tälle viestiä että jos ei kohta ala vastausta kuulumaan niin alan harkitsemaan rikosilmoituksen tekemistä. Ei menny tuosta kun kaksi minuuttia ni myyjältä tulee kiukkune viesti että "no vittu rauhotu vähän, oon ollu flunssassa" :DDDD hitto että repesin, joo varmaan, sehän estääkin sen ettei voi edes viesteihin vastata ja ilmottaa että postittaminen viivästyy!! :D näit on monenlaisia kummajaisia liikenteessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai jestas sentään mitä tapauksia. :D Miulla on sattunut kerran kohdalle sellainen myyjä, joka lupasi lähettää paidan parin päivän sisään maksun kilahtamisesta tilille. Ookoo, viikko kului ja toinenkin, eikä paitulia näkynyt mailla halmeilla. Lähettelin sitten hälle useammankin viestin että huhuu missä paita kuppaa. Vastauksena sain vihaisen viestin jossa hän kertoi lähettäneensä jo paidan. Tyydyin siihen vastaukseen ja jäin yhä odottelemaan. Kolme päivää kului ja paita saapui postilootaan. Tsekkasin paketin kyljestä päivämäärän jona paita oli lähetetty. Tismalleen samana päviänä kun viestittelin jo hiukan huolestuneeseen sävyyn myyjälle. Että joopa joo, on lähetetty on. :D

   Poista
 7. Facebook kirpparilla oon törmänny siihen, että on kiinnostunut ostamaan tuotteen ja erittäin hyvällä tuurilla saakin sen varattua itselleen ensimmäisenä. Kaikki menee hyvin siihen asti kun on jo kyselemässä tilinumeroa niin pamahtaa ruutuun vastaus: "varattu toisella kirppiksellä."
  Eikä mainintaakaan että sitä myytäisiin muualla. Fuuuuuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ikävää kyllä. Mutta saattaa olla että tuo MMM-tägi unohtuu herkästi, mikäli myy aktiivisesti monella eri kirpputorilla. :/

   Poista

Headbanging metal mayhem!

Käytän Special Effectsin tai Directionsin shokkivärejä.
.. Ja olen 168cm pitkä. :)
Värjään ja leikkaan hiukseni itse, en käy kampaajalla.