keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

All about CORSETS!

Korsetti eli kureliivi on vuosisatoja käytetty muotoja koristava vaate, jota käytettiin alun perin esteettisiin ja lääketieteellisiin tarkoituksiin (selkärangan sairauksien hoitoon ja ehkäisyyn ja skolioosin hoidossa). Yleisimmin korsettia käytetään muodokkaan, ja naisellisen siluetin luomiseen ja joskus myös seksuaalisen fetisismin ilmaisemiseen osana riettaita BDSM-leikkejä.
Korsetit olivat alunperin miesten vaatteita, ja sittemmin ne on siirtyneet pikkuhiljaa naistenvaatteiksi. Vielä 1600- luvulla Espanjan armeijan sotilaat pitivät korsetteja, jotta näyttäisivät ryhdikkäimmiltä, pidemmiltä, ja siten myöskin pelottavimmilta. (lähde: Anonyymi kommentoija) Korsetilla voidaan korostaa vyötärön kaarta ja lantion kurvikkuutta, parantaa ryhtiä ja tuoda rinnat esiin. Korsetteja valmistetaan sekä miehille että naisille, joskin korsetti luokitellaan useimmiten naisten vaatteeksi. Perinteisimmin korsetti koostuu plansetista eli pukemista helpottavista luihin kiinnitetyistä hakasista, luista ja nyörityksestä. Aikoinaan korsetit ovat sisältäneet jopa yli 100kpl luita, mutta nykyään kiristyskorsetit sisältävät keskimäärin 12-20 luuta. Korsetteja voidaan käyttää sekä vaatteiden päällä että alla, joko koristeena tai alusvaatteen tapaan muotoa antamassa. Kauneimmillaan korsetti on kuitenkin näyttävä osa asua esimerkiksi toisen paidan päällä käytettynä. :)

Nykyään termiin "korsetti" törmää oikeastaan lähes kaikkiaalla, usein myös ns.väärin käytettynä. Korsetti-sana saatetaan yhdistää virheellisesti esimerkiksi luuttomiin nyöritoppeihin ja (muoviluitettuihin) korseletteihin, vaikka määritelmällisesti korsetti-sana viittaa yleensä kiristykseen tarkoitettuihin korsetteihin. Korseletit siis vain jäljittelevät korsettia, mutteivat oikeasti sovellu käyttötarkoitukseen johon kiristävää korsettia käytetään. Aidot ja laadukkaat korsetit ovat aina yksilöllisesti ja omien mittojen mukaan teetettyjä, ja näitä korsetteja pystyy käyttämään lähestulkoon yötä päivää. Suurin osa esimerkiksi backstreetin ja cybershopin myymistä korseteista on näitä rihveli-muoviluisia versioita, valitettavasti. Toki muutamia poikkeuksiakin löytyy. =) Henkilökohtaisesti en enää nykyään suostuisi pulittamaan 60 euroa muoviluisesta korsetista, joka kestää käytössä hyvänä about 10 käyttökertaa. Sijoitan mieluummin vaikkapa 80e metalliluutettuun korsettiin joka kestää monia kymmeniä käyttökertoja.


Metalliluitettu korsetti, jolla saa kätevästi senttejä pois vyötäröltä.
Vertaa nyöritystä ja luita alempaan korsettiin.


Muoviluitettu korseletti, josta näkee jo päällepäin ettei sovellu kiristämiseen. Korsetin muoviset lärpäke-luut ommeltu kankaan päälle. Huomaa myös nyöritys! Koristekorsetit nyöritetään usein lähtökohtaisesti alhaalta ylös, eli keskelle ei jätetä ristikkäisiä kiristysnaruja.


Overbust-
korsetti peittää suurimman osan ylävartalosta, ja ylettyy käsien alta lantiolle asti. Pisimmät valmistettavat overbust-korsetit voivat ylettyä jopa lantion ylikin, tosin aivan äärimmäisen harvoin.

Underbust/ vyötärökorsetiksi kutsutaan korsettia, joka yltää suurinpiirtein kylkiluiden alta hieman lantion päälle. Korsettiin voidaan kiinnittää sukkanauhat, jolloin erillistä sukkanauhavyötä ei tarvita.

Vyötärökorsetin ja overbust-korsetin lisäksi markkinoilla on saatavilla mm. erilaisia korsettimekkoja, korsettivöitä, sekä kaulakorsetteja, jotka eivät varsinaisesti kuitenkaan kurista käyttäjää vaan toimivat eräänlaisina kauluksina.

Korsettien materiaalit

Korsetit tehdään usein joustamattomista materiaaleista, kuten puuvillasta, countilista (usein kalanruotokudottua 100% puuvillaa tai puuvilla/viskoosisekoitetta) twillistä, , brokadista, keinomokasta tai nahasta ja vahvistetaan luilla. Materiaalia valitessa on kuitenkin huomioitava, että jatkuvaan tightlacing-käyttöön eivät mitkä tahansa materiaalit yksinkertaisesti sovi. Satunnaiseen käyttöön käyvät esimerkiksi keinonahat, pvc, latex, sametti.

1800-luvulla korsettien luina käytettiin usein elefanttien, hirvien ja valaan luita niiden joustavan rakenteensa ansiosta. Nykyään korsettien luina käytetään sekä metallisia-että muovisia luita vaihtelevasti. Muoviluut ovat usein kevyiden "korselettien" ja heikkolaatuisten korsettien tukia, eivätkä kestä ronskia kiristystä. Muoviluut muotoutuvat todella helposti käyttäjänsä vartalon mukaan, ja voivat pidemmässä käytössä alkaa painamaan/taittumaan erityisesti kylkiluiden kohdalta, nimimerkillä kokemusta löytyy ja paljon. Spiraaliluita ja suoria metalliluita käytetään parempilaatuisissa ja vahvoissa, usein laadukkaissa korseteissa, ja ne kestävät kovaakin vartalon muotoilua enempiä moutoutumatta. Muita luiden materiaaleja ovat mm. synteettinen valaanluu, norsunluu (ivory) ja joustava puu. Kahta jälkimmäistä käytetään tosin nykyään vain äärimmäisen harvoissa tapauksissa. Korsettia ostaessa kannattaa varmistaa aina luiden materiaali, ettei osta sikaa säkissä! ;) Taittuneet luut harmittavat aivan pirusti.

Korsettien vyötärömallit ja tightlacing
Tight-lacing tarkoittaa vyötärön muokkaamista pienemmäksi korsetilla. Jotkut pitävät korsettia 23 tuntia päivässä, 7 päivää viikossa eli korsetti päällä myös nukutaan. Korsetti otetaan pois suihkun ja voimistelun tai venyttelyn ajaksi, muulloin sitä pidetään nyöritettynä. Perusajatuksena tight-lacingissa on pitää korsettia suurimman osan päivästä päällä. Tight-lacing tehdään asteittain, siirtymällä edellistä pienempään korsetteihin vähitellen, ilman terveydellisiä haittoja tai kipua.

Erilaisia korsettimalleja

Hourglass, tiimalasimallinen korsetti


Pipe-stem -malli muodostaa suoran kohdan vyötärölle ja siitä ylöspäin.. Malli soveltuu parhaiten pitkäselkäisille.


Wasp on kaikkein sopusuhtaisin ja yleisin korsettimalli. Yläosa muodostaa ylösalaisin olevan kolmion jatkuen kapeimman kohdan jälkeen sulavasti lantiolle.


Ice-cone on Yläosa on kartiomainen, "jäätelötötterö" ylösalaisin käännettynä. Suoralinjainen korsetti korostaa lantion pyöreyttä.S-korsetti luo ice-cone -mallisen vyötärön: lantion pyöreys korostuu entisestään lantion kulman muuttuessa. Yläkehosta tulee ylösalaisin oleva kolmio vyötärön ja lantion kulman ollessa suhteellisen terävä.

Korsetin kiristys, kuinka?


Belle Modestelta mukaillut ohjeet korsetin kiristämiseen:
 1. On tärkeää, ettei korsettia kiristetä liian tiukalle, liian äkkiä - elimistölle ja vartalolle on annettava aikaa sopeutua muutokseen.
 2. Nyöritä korsetti takaa kuvan ohjeen mukaisesti
 3. Löysää ensin nyörejä tarpeeksi, jotta saat helposti korsetin ympärillesi ja kiinnitä plansetti. Katso, että plansetti tulee tismalleen vartalon keskikohtaan. Jos plansettia ei ole, pujottaudu korsettiin, ja varmista korsetin olevan suorassa ja oikealla kohtaa. Suorista varjolista nyörityksen alta.
 4. Vedä ensin ylimääräinen löysä nyöri pois ennen kuin alat varsinaisen kiristyksen. Vedä keskellä olevista lenkeistä (ei yhtäkkiä liian lujaa!) ja kiristä ristikkäin menevistä nyöreistä pikkuhiljaa, ensin alhaalta keskelle ja sitten ylhäältä keskelle. Toista, kunnes kiristystä on sopivasti. Varjolistaa voi suoria aina välillä kiristettäessä.
 5. Pidä nyöritys tasaisena ylhäältä alas. älä kiristä pienemmäksi alhaalta tai ylhäältä - tärkeää on, että nyöritys on tasaleveä. Älä kiristä liikaa ensimmäisillä käyttökerroilla, totuttele korsetin tuntuun.
 6. Nyörit voi ujuttaa esimerkiksi korsetin takareunan alle tai pujotella osittain ristiinmenevien nyörien väleihin. Nyörit voi myös jättää vapaasti roikkumaan korsetin päälle, eikä niitä tarvitse välttämättä pujotella mihinkään. älä kierrä nyörejä vyötärön ympärille, nyörit hankaavat korsetin kangasta, saattavat jopa hiertää sen ajan kanssa rikki, ja tuovat lisää painetta vyötärölle.
 7. Älä koskaan avaa plansettia korsetin ollessa kiristetty. Löysää nyörit täysin ja rauhallisesti, jotta saat plansetin auki sitä taivuttamatta. Plansetin aukaiseminen kiristyksen alaisena saattaa murtaa tai taivuttaa sen.
 8. Korsetin huolloksi riittää yleensä pelkkä tahranpoisto ja perusteellinen tuuletus, mutta korsetin voi pestä käsin lämpimässä vedessä. Älä pese korsettia pesukoneessa!

Minkä kokoinen korsetti minulle soveltuu?
Korsettia tilatessa kannattaa miettiä tulevan kapistuksen käyttötarkoitusta. Aloittelevan korsetinkäyttäjän kannattaa tilata noin 10cm omaa vyötäröä pienempi korsetti, eli 65cm vyötäröiselle naiselle soveltuisi 55cm korsetti. Kokeneemmat käyttäjät voivat tilata jopa 15-20cm pienemmän korsetin, kunhan kyse on laadukkaasta ja kiristykseen tarkoitetusta kapineesta. :)

ja HUOM! Tässäpä vastaus eniten miulta kysyttyyn kysymykseen:
Kunnollisen korsetin kiristys ja päällä pitäminen EI satu! Pieni puristuksen tunne kuuluu asiaan.

16 kommenttia :

 1. Tässäpä vaatetusalan opiskelija lisää vielä yhden asian korsetin historiaan:

  Korsetit olivat alunperin miesten vaatteita. Sittemmin ne on siirtyneet pikkuhiljaa naistenvaatteiksi. Vielä 1600- luvulla Espanjan armeijan sotilaat pitivät korsetteja, jotta näyttäisivät ryhdikkäimmiltä, pidemmiltä, ja siten myöskin pelottavimmilta.

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia lisäyksestä! :) Tuota en itseasiassa aiemmin tiennytkään.

  VastaaPoista
 3. Korsettia ei juuri tehdä joustavista materiaaleista, ihan sen takia että kankaat menisivät piloille kiristettäessä. Kankaan sidoksella on nimittäin merkittävä osa kestävyydessä :) Sorry, pakko oli korjata kun pisti simmuun.

  "Korsetit tehdään useimmiten joustavista materiaaleista, kuten puuvillasta, countilista (usein kalanruotokudottua 100% puuvillaa tai puuvilla/viskoosisekoitetta) twillistä, , brokadista, keinomokasta tai nahasta ja vahvistetaan luilla"

  VastaaPoista
 4. Kiitoksia korjauksesta! Muutin lauseen oikein. :)

  VastaaPoista
 5. Vaatetusalan opiskelijana voisin lisätä tuohon kangasjuttuun, että mikäli korsetin välivuori & vuori on oikein ja kunnolla tuettu, niin päälimmäinen miehustakangas voi myös olla joustavaa :)

  VastaaPoista
 6. Mistähän ihmisillä on tuo käsitys, ettei nahasta voi tehdä korsettia? Olen huomannut sen muuallakin. Bellemodeste ei tee nahasta, liekö sieltä lähtenyt..

  VastaaPoista
 7. M:lle : Voi johtua siitä, että nahka on suhteellisen herkkä materiaali virhepistojen ym. suhteen. Eli jää ikävät jäljet jos tuleekin ommeltua ja pitää sitten purkaa (esimerkiksi vaatteen isontamisen yhteydessä). Toisaalta, eihän se silti sen käyttöä estä.

  VastaaPoista
 8. ^Samoinhan ne jää pvc:hen ja keinonahkaankin. Ei vaan pidä tehdä virheompeleita. ;) Ei vaan, eihän se käyttöä estä jos jossain on rivi neulanreikiä, metrin päästä niitä edes näe kukaan.

  VastaaPoista
 9. Aivan. Aloin miettimään, että voisiko johtua jotenkin puhtaanapitoon tms. mutta tuskinpa. Korseteissa on niin tarkkaa muutenkin se esimerkiksi luiden kannalta. En kyllä keksi mitään järkevää selitystä :P Ehkä jollakin on vain vinksahtanut päässä ja alkanut väittää että nahka ei vaan sovi korsetteihin x)

  VastaaPoista
 10. Kiitoksia vielä teillekin täydennyksistä! :) Nyt miekin olen sitten hieman viisaampi. Tuota nahkajuttua olen miekin miettinyt.. Luulisi nahan käyttäytyvän kuitenkin about samalla tavalla kuin tekonahan? En sitten tierä..

  VastaaPoista
 11. Pakko tuohon nahkajuttuun sanoa.. Nahkaa kyllä voi käyttää korseteissa melkein siinä missä muutakin materiaalia, mutta se pitää tukea _erittäin_ hyvin, ja pistää useampi vuori venymisen ehkäisemiseksi. Nahka nimittäin venyy jonkin verran, varsinkin kiristettäessä nahka rupeaa kupruilemaan, ja antaa helposti periksi, jolloin korsetti ei enää näytä hyvältä, eikä kyllä kiristäkkään niin paljoa. :)

  VastaaPoista
 12. Aivan! Venynyt nahkakorsetti ei kyllä tosiaan olisi mitään kaunista katseltavaa. :/ Tai ylipäätään mikään korsetti, jonka materiaali olisi löpsähtänyt epämääräisen näköiseksi.

  VastaaPoista
 13. Ihanan kattava kirjotus josta sai paljon uutta tietoa, kiitos! :)

  VastaaPoista
 14. Jeij! Kivaa että joku on tästä kilometripostauksesta hyötynyt :)

  VastaaPoista
 15. Voiko/pitääkö korsetin alla käyttää rintaliivejä?

  VastaaPoista
 16. Kyllä mie pidän aina korsetin kanssa liivejä, eivät ole ainakaan huomattavasti normaalia enempää painaneet vaikka kyse olisi overbust-mallin korsetista. :)

  VastaaPoista

Headbanging metal mayhem!

Käytän Special Effectsin tai Directionsin shokkivärejä.
.. Ja olen 168cm pitkä. :)
Värjään ja leikkaan hiukseni itse, en käy kampaajalla.