torstai 10. kesäkuuta 2010

Diagnoosi : ryöstöfirma

Kaikki te kotiäiti-mymmelit, jotka myytte "Vintage" - puhkikuluneita konjakinruskeita vyötärölaukkuja 20€ hintaan, haistakaa jo vittu. Ymmärrän kyllä joo, että kirpparipaikan vuokraaminen itsessäänkin jo maksaa hynää, mutta ei se silti sitä tarkoita, että vuokrasta koituvat kulut lisätään automaattisesti myyntihinnan päälle. Katselin tänäänkin kirppareilta muutamia oikein somia korkkareita, ja olisin jopa voinut harkita ne ostavani jos hinta olisi ollut kohdallaan. Kiiltäväpintaiset, tekonahkaiset korkkarit 15€? Anteeksi mitä? Kyllä laadukkaista ja hyväkuntoisista kopsuttimista voi pyytää kohtuullista hintaa, mutta ei huoltoa vaativista yksilöistä! Katselemani kengät olivat merkkiä Ö, korkolaput puhkikuluneet, yleisilme ihan siisti. Vaikka kuinka kuvittelette että Espritin vaatteet ovat jotenkin über design ja kvalitatiivisesti extremely high, ei Espritin perus mustasta t-paidasta yksinkertaisesti voi pimittää kymmenen euron hintaa! COME ON! Puhumattakaan näistä Seppälän ja H&M:n laatuvaatteista, joista tottakai, no doubts, saa pyytää kevyesti ainakin samaa hintaa kuin liikkeissä myytävistä uusista vaatteista. Kirpputori on alunperin tarkoitettu käytetyn tavaran jälleenmyyntipaikaksi, jossa hinnatkin ovat normaalia putiikkia matalemmat. Ehkä idiooteimman kuuloinen fraasi "Ei se ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa" saa sapen kiehumisen lisäksi naaman kääntymään norsun vitulle. Jos joku tuon lauseen erehtyy miulle kasvotusten laukomaan, saa kyllä kuulla muutamat suorasanaiset argumentit asian suhteen. Kuvitteleeko joku humpuukikauppias oikeasti, että aivovajaat kuluttajat maksavat kuluneista rytkyistä hinnan, jolla saisi marketista ostettua aivan täsmälleen samanlaisen käyttämättömänä? Jättää välillä sanattomaksi. Tai ehkä ajattelen liikaa. Tai ehkä en ajattele ollenkaan. En tiedä.

Joo, löysin sentään jotain kohtuuhintaista 20 sentillä. Ihmettelin suorastaan ettei joku nyrpiö olisi tähänkin vyöhön laittanut "ALE 10€!!!1111"- hintalappua.

Toinen silmiinpistävä epäkohta kirpputoreilla on niiden "yrityksille" tarjoamat mahdollisuudet jälleenmyydä aivan tuliterää tavaraa. Nopealla vilkaisulla paikallinen Joensuun jättikirppis & Valintakirppis sisälsivät reilusti yli kymmenen kojua pelkkää kiinalaisten nälkälasten leivänkannikkapalkalla nypertämää tilpehööriä ja käsiin hajoavia elktroniikkavempeleitä. Kirpputori ei ole jälleenmyyntipaikka upouudelle stuffille! Täyteen survotut rihvelikorukojut eivät ole ainoastaan visuaalisesti helvetin rumia törsökkeitä, vaan myös hinnallisesti erittäin luotaantyötäviä. En minä ainakaan maksaisi kolmea euroa kiinalaisista hellokitty-feikkipinneistä, jotka hajoavat käsiin jo pelkällä pakkauksen tarkastelulla. Toki joku 12-vuotias heruttaja-stringiperse-pikkuneiti voi löytää noista härpätinkojuista itselleen mieluisat kaulakorut katseenvangitsijoiksi topattuun tissiväliinsä. Kohderyhmältään kirpparit ovat kuitenkin suunnattu aivan kaikenlaisille ihmisille. Iästä, koosta ja etnisestä taustasta riippumatta. Joen jättikirppiskin oli liikkeen perustamisen alkumetreillä ihan mukavan tuntuinen pytinki, mutta nyt viimekäväisyllä kirpparipaikoista täytettynä oli vain noin 60%. Ja näistäkin 60% täytetyistä paikoista yli 20% oli ryövätty näille kaukaakierrettäville "bisnes-kirpparisteille". Villinä veikkauksena voisin heittää, että ainakin muutaman jälleenmyyntikojun pitäjänä toimii Venäläisiä pikkukorkkareissaan kipsuttelevia käveleviä meikki & hajuvesimainoksia.

Sisäinen vandaalini haluaisi sabotoida noita muutamia haistavittu-kirppispaikkoja ihan olan takaa, mutta jätän sen kuitenkin tekemättä koska olen luonteeltani kohtuullisen rauhallinen.
Kiitos ja anteeksi.

6 kommenttia :

 1. Kirppareilla on ihan törkeet hinnat nykyään. Viimeksi ei ihme kyllä hirveen kalliita juttuja ollut mutta en löytänyt muuta kun myssyn 2e. Toisaalta sekin on aika paljon kun ennen tommosen myssyn ois saanut suurinpiirtein 0,50-1,50e. Tuntuu että ihmiset ei ymmärrä markan ja euron eroa ja laittaa hinnoille saman mikä markka-aikana laitettiin eli jos ennen joku juttu olis ollut 18mk niin nyt se on sitten kirppareilla 18e.

  Onneksi välillä on tosi halpojakin hintoja ja löytyy hyviä ja ehjiä juttuja mutta on tosi paljon myös rikkinäisiä ja likaisia juttuja. Täällä on myös samat jutut useitakin vuosia tuolla kirpparilla. En tajua miten ihmisillä on varaa pitää niitä siellä jos tavara ei vaihdu välillä.

  Ja sitten ainakin täällä nykyään pöytävuokran lisäksi otetaan myös proviikkaa siitä mitä on myynyt. En nyt muista paljon se oli mutta jossain se oli about 8%, täällä muistaakseni hieman vähemmän.

  VastaaPoista
 2. Ne on ne rihveleiden myyntipaikat niissä kirppiksissä niiden omistajien omia myyntipaikkoja xD Sen takia ne on siellä 24/7 :'''D Tuolla tavalla kierretään veroja nääs. "Käytetystä"-tavarasta kun ei niitä tarvitse maksella. Ellei tuotto ylitä yli 8000 euroa/kk, mutta kiva lisähän se on kirpparin pitäjälle tuoda omaa halpis romua pilkkahintaan jostain cambodzhasta, ja myydä täällä sitten ryöstöhinnoilla :D Märkkinävoimat juu nou.

  VastaaPoista
 3. Uskomatonta tekstiä. Olen aivan samaa mieltä, ja lisäksi nauroin ääneen tätä lukiessani. Todella iso kiitos päiväni pelastamisesta. Tällaista nokkelasanaista, raivokasta vuodatusta lisää.

  VastaaPoista
 4. Joo samaa olen huomannut! Ja monta kertaa ihan paskan maku suussa jättänyt ihanan laukun kirppikselle koska joku oikeasti kehtaa pyytää kierrätyskamasta ~20€/per kappale. :< Asiaa höpäjät!

  VastaaPoista
 5. I'm Lacking: Joo, tuo markoista euroiksi- ajatusmalli näyttää iskostuneen suomalaisille kirpparisteille : ( Harmi! Toisaalta joskus tekee kyllä myös noita superhyviäkin löytöjä, että jotain positiivista löytyy sentään :D Proviikoista en oo kuullutkaan, liekköhän näillä Joensuun kirppareillakin semmosia? o_o en tiijä, kun en oo aikoihin kirppareilla myynyt..

  Grotesca: Ai joo, niinpä ne voikin olla! Enpä tullutkaan ajatelleeksi. Tosin veikkaisin, että tuolla megakirppiksellä vain osa ois paikan pitäjien omia kojuja (?), kun niitä on määrällisesti niin monta kipaletta.

  Anonyymi: Voi vitsit, kiva että oot saanut miun höpötyksestä jotain iloa irti :D Välillä pitää vähän purkautua.

  The Green Eyed Sea: Semmostahan se on. Naurettavat hinnat saa vaan vihaiseksi : < Ja jää harmittamaan, jos joutuu hinnan takia jättämään jonkun ihanan vaatteen ostamatta.

  VastaaPoista
 6. Oon kans huomannu mun lempparikirpparilla pöydän joka pursuaa aina melko uusia vaatteita ja se sama pöytä on ollut samalla mammalla käytössä ainakin puoli vuotta ja aina joka kerralla kun käyn siellä niin on jotain uutta tyyliin "vintage-mekko 20e!!!", ok joo vintage on muotia nykyään mutta se ei anna oikeutta raapustaa hintalappuun sen (kiro?)sanan ja jo rahastaa nimellä. en kyllä oo koskaan tukenut sitä pöytää ja en usko että moni muukaan. :D

  VastaaPoista

Headbanging metal mayhem!

Käytän Special Effectsin tai Directionsin shokkivärejä.
.. Ja olen 168cm pitkä. :)
Värjään ja leikkaan hiukseni itse, en käy kampaajalla.